Cvt Şanzıman Arızaları

CVT ŞANZIMAN ARIZALARI

İngilizce adı ile "Continuously Variable Transmission" denilen, sürekli değişken şanzımana kısaca CVT şanzıman adı verilir. Kademesiz şekilde hız ayarı sağlayabilen CVT şanzıman, sıklıkla Japon otomobil firmaları tarafından tercih edilir. Bu sebeple bazı yerlerde de Japon şanzımanı olarak anılabilir.

CVT, çalışma prensibi olarak sürekli çapı değişen iki kasnağın hareket etmesi sayesinde çalışır. Bu iki kasnak, çelik örgü kayış ile birbirine bağlı şekildedir. Kasnaklardan birine giriş; diğerine ise çıkış kasnağı adı verilir. Hidrolik basınç sayesinde kasnak çapları değiştirilerek arabanın hızı ayarlanmaktadır. Diğer şanzıman sistemlerinde olduğu gibi burada vites geçişi söz konusu olamaz.

CVT Şanzıman Çalışma Prensibi

İki kasnak çapının değişmesi sayesinde hız ayarı yapabilen CVT şanzıman, kademesiz şekilde sonsuz dişli oranına sahip olması ile ünlüdür. Bu özelliği sayesinde aşamasız hız ayarı sağlayabilir ve vites geçişlerine sahip değildir. Araç hızı artırılmak istendiğinde, hidrolik basınç yardımı ile kasnak çapı değiştirilir. Böylelikle giriş ve çıkış kasnaklarının oranları da değişeceği için aracın hızı artış gösterecektir.

Otomatik ya da manuel şanzıman sistemlerinde araç hızı ile motor devir hızı birbirine bağlantılıdır. Ancak CVT şanzıman da bu iki kriter birbirinden bağımsız hareket eder. Yani motor devri sabit kalmasına rağmen, aracın hızı arttırılabilir. Örneğin, motorun devri 3000 RPM iken, arabanın hızı o esnada 80 km/h de olabilir, 120 km/h de. Bu değişiklik yukarıda açıkladığımız şekilde giriş ve çıkış kasnaklarının çapı ile ayrıntılı şekilde açıklanmıştır.

CVT Şanzıman Avantajları ve Dezavantajları

CVT şanzıman kullanımı çok yaygın olmadı için çalışma ve performans değerleri sürekli merak edilir. Pek çok araçta sıklıkla kullanılmaması da sürücülerin akıllarında sürekli bir soru işareti oluşturur. En çok merak edilenleri için oluşturduğumuz CVT şanzıman için avantajlar ve dezavantajları sıralamak istersek, şunları söyleyebiliriz.

CVT Şanzıman Kullanmanın Avantajları

  • CVT şanzıman sayesinde vites geçişlerine ihtiyaç duyulmadığı için motor her daim ideal devir aralığında çalışacaktır.
  • Sonsuz vites aralığı sunması sayesinde vites kademelerine ihtiyaç duyulmaz. Bu sayede de vites geçişleri hissedilmez.
  • Özellikle düz yollarda yüksek hızda giderken, düşük vites oranı sağlandığı için motor devri de düşük olacaktır. Düşük motor devri demek de düşük yakıt tüketimi anlamına gelir. Diğer bir deyişle, bir şanzıman sisteminde ne kadar çok vites kademesi varsa (yani vites değişim imkanı ne kadar fazla ise) aracın yakıt tüketimi de o oranda azalacaktır.
  • Her zaman ideal devir aralığında çalışan sistem, diğer otomatik şanzıman çeşitlerine göre yine her daim yakıt tüketiminin az olmasını sağlayarak tasarruf imkanı tanır.
  • Vites geçişlerinin olmamasının bir diğer avantajı da motordan gelen gücün kesintiye uğramayacak olmasıdır.
  • CVT şanzıman kullanılan araçlarda yokuş inişi esnasında iyi bir motor fren imkanı sunulur.
  • Kullanıcı hataları, CVT şanzımanı çok fazla etkilemeyeceği için çalışma prensibi sayesinde uzun ömürlü kullanım imkanı sunacaktır. Bu sayede de bakım masrafları her zaman minimum seviyede seyreder.

CVT Şanzımanın Dezavantajları Nelerdir?

  • Özellikle hızlanmak istenildiği zaman gaz pedalına basıldığında, motor devri yükselmesine rağmen aracın hızlanması daha yavaş olacaktır.
  • Diğer araçlara göre gaz tepkisi daha yavaştır.
  • Hidrolik pompanın ekstradan kullanılması sonucu motorda güç kaybı oluşacaktır.

CVT Şanzıman Arızaları

Eski CVT şanzıman modellerinde kullanılan malzemeler, yüksek tork değerlerinde zarar görürken, yeni geliştirilen metal kasnak aksamları sayesinde CVT şanzıman arızaları neredeyse hiç meydana gelmez. Diğer şanzıman çeşitlerine göre daha az arıza oluşturduğu için CVT şanzıman sürücüler tarafından daha sık tercih edilir.

Homer Araç Bakım Servisi olarak her türlü CVT şanzıman arızaları ve bakım işlemlerini alanında uzman kadromuz ve son teknoloji ürünlerimiz ile kısa sürede gerçekleştiriyoruz.  Aslında CVT şanzıman arızaları ya da hataları meydana gelmeden önce, tüm sistemi periyodik olarak kontrol ettirmek hem daha güvenli hem de çok daha ucuz olacaktır. Olası şanzıman arızalarının önüne bu sayede geçileceğinden paranız cebinizde kalır.

Özellikle araç satım işlemlerinde sadece ekspertiz raporuna güvenmeden, CVT şanzıman arızaları ve sistem özellikleri konusunda uzman olan bir servise göstermeniz çok daha faydalı olacaktır. Zira en az motor kadar önemli olan şanzıman arızaları da sizi yarı yolda bırakacağı gibi maliyetleri de fazla olan sistemler arasındadır. Aracınız ile ilgili sadece CVT arızaları değil, diğer tüm soru ve sorunlarınız için size bir telefon kadar uzaktayız!